Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Ζωή Κούρνια:Η κορυφαία Ελληνίδα startupper που θέλει να βγάλει από τη ζωή μας τα επικίνδυνα χημικά

  • Το όραμα της ομάδας Ingredio  είναι να ενημερώσουνε τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο ώστε να γνωρίζουν τι περιέχουν τα προϊόντα που καταναλώνουν σε καθημερινή βάση ώστε να είναι ασφαλείς με τα προϊόντα που φέρνουν στο σπίτι τους. Στόχος  είναι να συμβάλλουνε στην αύξηση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων για ένα κόσμο ασφαλή χωρίς τοξικά χημικά.
  • Ξεκίνησαν την startup Ingredio χωρίς καμία χρηματοδότηση και αφιερώνοντας πολύ προσωπικό χρόνο. Το πιο σημαντικό συστατικό για ένα επιτυχημένο ξεκίνησμα μια νεοφυούς επιχείρηση τονίζει η ιδρύτρια της εταιρείας Ζωή Κούρνια, δεν είναι το κεφάλαιο αλλά η θέληση για τη δημιουργία ενός προϊόντος που έρχεται να καλύψει μια πραγματική ανάγκη της κοινωνίας.
  • Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως μπορεί μια γυναίκα να μπει, να επιβιώσει και να εξελιχθεί μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως η πολιτική ή η τεχνολογία; Απάντησε… «Θα έλεγα πως η επιστήμη, η πολιτική, η τεχνολογία δεν έχουν φύλο και πως κάθε γυναίκα πρέπει να επιμείνει στην κατεύθυνση που έχει επιλέξει. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και προχωράς με ενθουσιασμό, θα πετύχεις αναμφίβολα. Η επαγγελματική καταξίωση και η κατάκτηση των στόχων απαιτούν σκληρή δουλειά και ανεκτικότητα σε διαρκείς δυσκολίες, κριτική και περιστασιακή αποτυχία, Ποτέ δεν αντιμετώπισα δυσκολία επειδή είμαι γυναίκα και πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πάντα ήμουν πολύ προσηλωμένη στο στόχο μου, τόσο που κανένας δε μπορούσε να με σταματήσει!»
  • Η Ingredio είναι μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που με μία φωτογραφία των συστατικών στις συσκευασίες τροφίμων και ειδών περιποίησης, ενημερώνει τον καταναλωτή για την πιθανή επικινδυνότητα των χημικών συστατικών που περιέχονται στα προϊόντα αυτά. Η βάση της πληροφόρησης αυτής είναι εμπεριστατωμένες πηγές, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ζωή Κούρνια είναι ερευνήτρια-χημικός και εργάζεται σε σχεδιασμό φαρμάκων κατά του καρκίνου. Το όνειρό της είναι να κατασκευάστουν ελληνικά αντικαρκινικά φάρμακα και να συμβάλλει  έτσι με την έρευνά της στη βελτίωση της υγείας χιλιάδων ανθρώπων στον κόσμο.

Η Δρ. Ζωή Κούρνια είναι Ερευνήτρια Γ’ στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών όπου εργάζεται πάνω σε σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων, συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και προσομοιώσεις βιομορίων.

 Αποφοίτησε από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2001 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική στην Υπολογιστική Βιοφυσική στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το 2006. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ΗΠΑ πάνω σε σχεδιασμό φαρμάκων μέσω υπολογιστή και το 2009 έγινε Λέκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Έχει βραβευθεί με τις υποτροφίες της Αμερικανικής Ένωσης κατά του Καρκίνου και Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το βραβείο «Καινοτόμος Γυναίκα 2009» του Τεχνολογικού Συμβουλίου του Κονέκτικατ, ΗΠΑ. Το 2014 έλαβε το βραβείο «Οutstanding Junior Faculty Award» από την Αμερικάνικη Εταιρεία Χημείας και το 2016 το πρώτο «Αda Lovelace Award» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Partnership for Advanced Computing in Europe».

Διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία» του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Comments are closed.