Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ

Αρχοντική, επιβλητική, με αριστοκρατικό στιλ, ναζιάρικα μάτια, η Τζένη Καρέζη συνδύαζε την κοσμική, τη μάγκισσα και το παιδάκι, αποτελώντας ένα από τα ορόσημα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Πάμε να δούμε μαζί 15 πράγματα που δεν ήξερες γι αυτήν.

Έπαιζε πολύ, αγαπούσε πολύ, ζούσε την κάθε στιγμή και όπως έλεγε κι η ίδια Η Τζένη Καρέζη «Εγώ δεν είμαι για το λίγο». Ενώ, όλα έχουν γραφτεί κι ειπωθεί για τα πιο όμορφα μάτια που συνεχίζουν να μαγεύουν γενιές γενιές, αποδεικνύοντας ότι οι θρύλοι ζουν και μετά το θάνατό τους, παρακάτω θα δεις 15 πράγματα που δεν ήξερες για εκείνην!

 • Το όνομά της της το άλλαξε μια αδελφή μοναχή στην Ελληνογαλλική Σχολή Καλογραιών Saint Joseph που πήγαινε. Έτσι, μια ημέρα απλά της ανακοίνωσε ότι πλέον θα την φωνάζουν Τζένη .Ο πατέρας της δεν σταμάτησε ποτέ να την φωνάζει «Ευγενούλα», ενώ ο λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας, Άγγελος Τερζάκης, μετέτρεψε το επίθετο της από Καρπούζη σε Καρέζη. Και κάπως έτσι, γεννήθηκε το όνομα της μαρκίζας της μιας από τις μεγαλύτερες σταρ της Ελλάδας!
 • Οι γονείς της ήταν κι οι δύο εκπαιδευτικοί, αλλά διαμετρικά αντίθετοι χαρακτήρες. Ο Κωνσταντίνος Καρπούζης ήταν γυμνασιάρχης, μαθηματικός όπου όλα στη ζωή έπρεπε να υπάγονται σε μαθηματικούς κανόνες. Παντού κουτάκια, εξισώσεις και νούμερα.Από την άλλη, η μητέρα της, Θεώνη, δασκάλα, ήταν πιο θεωρητική της ζωής, υποστηρίζοντας την μικρή Τζένη σε κάθε της απόφαση.
 • Με το που τελειώνει το Εθνικό, παίζει δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη, στην «Ωραία Ελένη» του Αντρέ Ρουσέν, και συναντιέται θεατρικά και με την Κατίνα Παξινού στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» το 1954.
 • «”Δεν μου λες,Γρηγόρη, αν παντρευτούμε θα έρθεις να τραγουδήσεις στον γάμο μας; “του είπα. “Παντρέψου, εσύ ρε, και καθαρίζω εγώ” μου λέει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης». Με αυτά τα λόγια ο Ζάχος Χατζηφωτίου περιγράφει τον τρόπο που έκανε πρόταση γάμου στην Τζένη Καρέζη, ένα βράδυ που είχαν πάει να ακούσουν τον επονομαζόμενο Sir του ελληνικού τραγουδιού.
 • Ο πρώτος γάμος της Καρέζη με τον Ζάχο Χατζηφωτίου έγινε στις 7 Μαΐου 1962, στην εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης. Οι καλεσμένοι ήταν σύνολο 500, ενώ έξω από το χώρο είχαν μαζευτεί 5.000 άτομα. Οι δρόμοι και η κυκλοφορία είχαν κλείσει. Ενώ, οι φανατικοί θαυμαστές της έσκιζαν κομμάτια από το νυφικό! Έτσι, κλήθηκε η αστυνομία, ή χωροφυλακή όπως έλεγαν τότε, για να ανοίξει τους δρόμους, να συγκρατήσει τα πλήθη και να μπορέσει να φυγαδεύσει το ζευγάρι από την εκκλησία.
 • Ερωτεύτηκε τον Κώστα Καζάκο με την πρώτη ματιά! Συναντήθηκαν τον Οκτώβριο του 1967 στα γυρίσματα της ταινίας «Κονσέρτο για πολυβόλα» και ερωτεύονται αστραπιαία,παρότι ενώ είχαν συναντηθεί πολλές φορές πριν, δεν το θυμόντουσαν. Η Καρέζη το κρατούσε κρυφό από όλους, καθώς η μάνα της την κυνηγούσε. Ο γάμος ήταν απλός. Η Τζένη πήγε στην εκκλησία με τα πόδια φορώντας μίνι νυφικό και μετά αντί δεξίωση, μαζεύτηκαν οικογενειακά στη βεράντα για φαγητό.
 • Νονοί του Κωνσταντίνου Καζάκου, παρά λίγο να είναι οι…Χουντικοί Παπαδόπουλος και Παττακός! Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καζάκος έχει πει γι αυτήν την περίεργη ιστορία γύρω από τη γέννηση του «Η γέννησή μου αναμενόταν κοντά στην 21η Απριλίου.Τότε, τα παιδιά που γεννιόνταν αυτή την ημέρα τα βάπτιζε ή ο Παπαδόπουλος ή ο Παττακός, και ειδικά το παιδί της Καρέζη και του Καζάκου θα έρχονταν να το βαπτίσουν με τη μία. Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να το επιτρέψουν αυτό οι γονείς μου και είχαν καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο για αυτή την περίπτωση, να με κρύψουν. Ευτυχώς γεννήθηκα στις 25 του μηνός».
 • Τρελαινόταν για τάβλι,μπιρίμπα και…Stratego! Μιλώντας σε συνέντευξη για τη μητέρα του που του είχε τρομερή αδυναμία, ο Κωνσταντίνος Καζάκος αναφέρει μεταξύ άλλων «Θυμάμαι η μπιρίμπα άρεσε πολύ στη μητέρα μου. Εγώ ψιλοβαριόμουν,φαντάζομαι και ο πατέρας μου, αλλά εκείνη είχε μανία. Το αγαπημένο της παιχνίδι, βέβαια, ήταν το τάβλι. Και αυτό, επίσης, που παίζαμε όλοι μαζί ήταν το Stratego, στο οποίο γίνονταν φοβερές μάχες. Εκεί δεν με κέρδιζε κανένας».
 • Της άρεσε να μαγειρεύει,αλλά και να τρώει. Ο Κωνσταντίνος Καζάκος Θυμάται «Μπουκώναμε, παχαίναμε και μετά λέγαμε “όπα, κράτει τώρα”. Πάντα στις δίαιτες όλοι μαζί. Έφτιαχνε πολλά φαγητά, από απλές ομελέτες, στραπατσάδες, μακαρονάδες μέχρι παστίτσια, μουσακάδες. Έκανε τα πάντα».
 • Είχε κάνει φυλακή και άνετα θα ξαναέκανε!Η Καρέζη και ο Καζάκος, βγαίνοντας από τη φυλακή το 1973, είναι αμετανόητοι και περισσότερο πεισμωμένοι να συνεχίσουν το έργο. Όταν η αυλαία πέφτει στην πρώτη παράσταση μετά τη σύλληψη, οι θεατές ραίνουν τους ηθοποιούς με κόκκινα γαρίφαλα υπό την παρουσία δεκάδων όρθιων αστυνομικών και ασφαλιτών, με την Καρέζη να ψιθυρίζει «Ναι, μπορώ να ξανακάνω φυλακή. Αν χρειαστεί, μπορώ να ξαναπάω».
 • Η σχέση της με την Αλίκη.Είχαν διαφορά δύο χρόνια. Η Τζένη ήταν μεγαλύτερη. Ήταν συμμαθήτριες, μάλιστα στο Εθνικό, ξεκίνησαν σαν κολλητές φίλες κι έγινα αντίπαλες όταν έγιναν διάσημες πρωταγωνίστριες. Η Καρέζη δεν είχε καλέσει την Αλίκη στο γάμο της με τον Χατζηφωτίου, αφού όπως θυμάται ο ίδιος «ας μη συζητήσουμε για την Αλίκη. Δεν ήταν καλό κορίτσι. Βέβαια, έφταιγε και η Καρέζη. Η Τζένη στο γάμο μας κάλεσε όλο το ελληνικό θέατρο εκτός από την Αλίκη, λέγοντας συνέχεια “Αυτή θα μου χαλάσει το γάμο”». Ενώ, συνεχίζει «Ήταν φίλες μόνο όταν πήγαιναν καλά και οι δύο. Η φιλία τους εξαρτιόταν από το πόσα εισιτήρια έκοβε η καθεμία. Στο σινεμά νικούσε η Αλίκη. Στο θέατρο ποτέ».Από την άλλη η Αλίκη είχε πει για το γεγονός ότι δεν ήταν καλεσμένη στο γάμο «Εγώ πάντα την προσκαλώ στις δεξιώσεις που κάνω ενώ εκείνη το αποφεύγει συστηματικά. Αν και ξέρει ότι αρέσουμε και οι δυο στον αντρικό κύκλο εγώ δεν θα τη φοβόμουνα αν διεκδικούσαμε και οι δυο τον ίδιο άντρα».Οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν όταν οι δυο πρωταγωνίστριες γέννησαν και από τότε και μετά έμειναν φίλες.Ενώ, μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της μεταξύ τους σχέσης ήταν όταν είδαμε την Αλίκη να σπαράζει μετά το θάνατο της Τζένης.
 • Έβαφε τα μαλλιά της μαύρα!Σε αντίθεση με τις περισσότερες ενζενί εκείνης της εποχής, και φυσικά το ξανθό αντίπαλον δέος Βουγιουκλάκη, η Καρέζη γεννήθηκε ξανθιά κι έβαφε τα μαλλιά της μαύρα. Μόνο μία φορά, στις αρχές της δεκαετίας του ’60, για την παράσταση “Ένα κουτό κορίτσι”, η Τζένη Καρέζη επέστρεψε στο ξανθό. Πηγή

Comments are closed.