Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Πάτρα.Ο γιατρός που σώζει ζωές όπου υπάρχει πόλεμος και πρόσφυγες

Γενικός Χειρουργός, Διδάκτορας Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με σεμινάρια αντιμετώπισης πολεμικού τραύματος. Με πτυχίο στην Αεροπορική Ιατρική και διπλώματα Διασώστη του Ελληνικού και Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Δημήτρης Γιαννούσης, γιος του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αστέριου Γιαννούση, έχει δουλέψει ως Επικουρικός Επιμελητής στο ΕΚΑΒ Αθηνών (ιπτάμενος ιατρός) και εκπαιδευτής Α’ βοηθειών. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές αποστολές και δράσεις με διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς.

Ο έλληνας γιατρός που σώζει ζωές όπου υπάρχει πόλεμος και πρόσφυγες

Οι αποστολές με τους Γιατρούς χωρίς σύνορα

Με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχει πραγματοποιήσει αποστολές στη Νιγηρία (2008), την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (2010), στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας (2014), όπου χειρουργούσε βαριά περιστατικά με άμαχους τραυματίες, ενώ σε απόσταση αναπνοής έπεφταν βόμβες και γίνονταν μάχες, δύο αποστολές στην Υεμένη (2011, 2014), ενώ πριν από δυο περίπου χρόνια βρέθηκε στα Δωδεκάνησα για την περίθαλψη προσφύγων που μόλις είχαν φτάσει στις ελληνικές ακτές.

Ο έλληνας γιατρός που σώζει ζωές όπου υπάρχει πόλεμος και πρόσφυγες

«Όπου υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχουν σύνορα», απαντάει ο ίδιος στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να εγκαταλείψει την ασφάλεια και την «πολυτέλεια» μιας καριέρας στην ιατρική για να ρισκάρει ακόμα και τη ζωή του σε αποστολές στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη.

Ο έλληνας γιατρός που σώζει ζωές όπου υπάρχει πόλεμος και πρόσφυγες

Μιλώντας προ καιρού στο Θάνο Χριστακόπουλο για το thebest.gr αναφέρεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του και στους λόγους που τον οδήγησαν να ακολουθήσει το παιδικό του όνειρο και να ενταχθεί στους γιατρούς Χωρίς Σύνορα:

«Συχνά αναρωτιέμαι τί είναι «κανονική ζωή»; Πολλές φορές η «κανονική ζωή» φαντάζει πολύ χειρότερη από το ελπιδοφόρο όραμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Βέβαια, αυτό είναι δύσκολο συνήθως να το εξηγήσεις σε συγγενείς και φίλους που σε βλέπουν να φεύγεις και δικαιολογημένα ανησυχούν. Παρόλ’ αυτά οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη μητέρα μου για την υπομονή της όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να της το αναγνωρίσω!

Ο έλληνας γιατρός που σώζει ζωές όπου υπάρχει πόλεμος και πρόσφυγες

Η Πάτρα είναι μια ιδιαίτερη πόλη. Για εμένα είναι η πόλη της καρδιάς μου καθώς τυχαίνει να έχω ζήσει τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια εκεί. Η Πάτρα αποτελεί την πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση και έχει να επιδείξει, εκτός από τεράστιο πολιτισμικό υπόβαθρο και ιδιαίτερα κοινωνικά και ανθρωπιστικά αντανακλαστικά.

Ο έλληνας γιατρός που σώζει ζωές όπου υπάρχει πόλεμος και πρόσφυγες

Ακόμα και στους καιρούς της κρίσης, υπάρχουν άνθρωποι που αλληλοβοηθούνται. Χάρη στις ρίζες αυτές, θεωρώ ότι η Πάτρα μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Είμαι αισιόδοξος για αυτήν την πόλη».

Πηγή: thebest.gr


Comments are closed.