Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟ IQ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΑ ΙΔΙΟΦΥΪΑ

Ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Δασκαλάκης (γεν. 29/04/1981) είναι Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT[1]. Το 2018 διακρίθηκε με το περίβλητο βραβείο Βραβείο Νεβάνλινα από την διεθνή ένωση μαθηματικών. Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης γεννήθηκε μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει, όμως, κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων, ενώ η μητέρα του από την Ιεράπετρα. Έχει έναν μικρότερο αδερφό Νίκο o όποιος ασχολείται με νευροεπιστήμη.

Τελείωσε το Λύκειο στην Βαρβάκειος Σχολή και της προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επιβλέπων της πτυχιακής εργασίας του με τίτλο «Ύπαρξη Αμιγούς Ισορροπίας Nash σε Παιχνίδια Γραφημάτων με Συνοπτική Περιγραφή» ήταν ο καθηγητής Στάθης Ζάχος. Ως προπτυχιακός φοιτητής, τελείωσε όλα τα μαθήματα εκτός από ένα με τον ανώτατο βαθμό, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε στην ιστορία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Συνέχισε της σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, οπού παρέλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής κάτω από την επίβλεψη του καθηγητή Χρίστου Παπαδημητρίου.

  • Σε ηλικία 27 ετών παραιτήθηκε από την Microsoft  για να γίνει επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.
  • Αυτό που τον κατέταξε στα καλύτερα μυαλά του κόσμου και έκανε τους πάντες να παραληρούν μαζί του ήταν το γεγονός ότι αποφάσισε να σταθεί απέναντι στην αήττητη «ισορροπία των παιγνίων», λύνοντας το γρίφο του Νας (John Forbes Nash), την εξίσωση που επί 60 χρόνια προσπαθούσαν να λύσουν όλοι οι μαθηματικοί του κόσμου, χωρίς αποτέλεσμα!  Το άλυτο επιστημονικό ερώτημα υπήρχε στη δημοσίευση του Τζον Νας το 1950, για την οποία ο Νας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Οικονομικών (1994).
  • Σε συνέντευξή του στο Vice, πρόσφατα, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, όταν ρωτήθηκε αν έχει μετρήσει το IQ του, απάντησε αφοπλιστικά… «Οχι!». «Όχι, ποτέ. Δεν έχει καμία αξία. Τι είναι το IQ; Ένας δείκτης, ένα απλό νούμερο.
  • Στον ελεύθερο χρόνο του πηγαίνει συχνά θέατρο, διαβάζει λογοτεχνία και παίζει μουσική.
  • Παίζει κλασικό πιάνο αλλά τώρα τελευταία έχει αρχίσει να γρατζουνάει και λίγο το μπαγλαμαδάκι
  • Σε συνέντευξή του παραδέχεται ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει τις ισορροπίες του στην προσωπική του ζωή υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος νιώθει σαν ζογκλέρ που κάνει ένα νούμερο με μπάλες και αυτές συνεχώς αυξάνονται. Ενώ αποκαλύπτει ότι ναι… βλέπει λύσεις εξισώσεων ακόμη και στον ύπνο του!
  • Σε ερώτηση που του έχει γίνει Αν του λείπει η Ελλάδα απαντάει πώς ναι Όμως  αν επέστρεφε στην Ελλάδα θα έπρεπε να θυσιάσει το επιστημονικό του όνειρο
  • Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης  πιστεύει στο θεό των μαθηματικών και  έχει πυξίδα στη ζωή του τη Σατραπεία του Καβάφη.
  • Την Ιεράπετρα, απ’ όπου κατάγεται, τη λατρεύει, το ίδιο και τις παραλίες ή το φαγητό της Κρήτης -την οποία επισκέπτεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι-, ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε το παιδί που έκανε τρέλες. Ούτε καν σαν έφηβος. Εχει μάθει άλλωστε από μικρός να διασκεδάζει λύνοντας γρίφους και ακούγοντας επί ώρες μουσική στο δωμάτιό του – από Ντέιβιντ Μπόουι, τον οποίο αγαπάει υπερβολικά, έως τζαζ και Τζον Κολτρέιν, αλλά και κάποια δυνατά ροκ κομμάτια όταν το προστάζουν οι στιγμές και οι συνθήκες
  • Μακριά από την εικόνα του nerd με τα σπυράκια και τα τεράστια κοκάλινα γυαλιά, ο Κωνσταντίνος ήταν πάντα ο ωραίος του σχολείου: «Ήταν η χαρά της παρέας, ο ωραίος, ο άριστος μαθητής», θα πει με αγάπη γι’ αυτόν ο παιδικός φίλος και συμμαθητής του Νικόλαος Βιανέλλης στο ειδικό αφιέρωμα που θα κάνει ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης για τη σειρά της ΕΡΤ «Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους».

Comments are closed.