Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Μονοθέσιο αυτοκίνητο τύπου Formula από Έλληνες φοιτητές

Με αφορμή την συμπλήρωση των 10 χρόνων  λειτουργίας  της ομάδας Centaurus Racing team αποφασίσαμε να κάνουμε μαζί τους μια συνέντευξη και να μας μιλήσουν για τη δουλεία τους αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια. Μας αποκάλυψαν πώς σε περίπου ένα μήνα θα παρουσιάσουν στο Βόλο σε ειδική εκδήλωση το καινούργιο τους  μονοθέσιο,αυτή τη φορά με το όνομα  Αμφίωνα. Η συνέντευξη έγινε με τον Υπεύθυνο Marketing and business plan της ομάδας  Δημήτρη Αργέντο

Συνέντευξη Άρτεμις Καλαμογιώργου

Για να καταλάβουν και κάποιοι που δεν ξέρουν. Εξηγήστε μας τι είναι η Centaurus Racing Team;

Είμαστε η Centaurus Racing Team, μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που από το 2009 έχει στόχο τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή  πλήρως  λειτουργικών μονοθέσιων τύπου Formula, ικανών να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό μηχανικών, τον Formula Student.

Ο FormulaStudent είναι ένας από τους μεγαλύτερους  και  πιο εδραιωμένους διαγωνισμούς παγκοσμίως. Ο χαρακτήρας του είναι εκπαιδευτικός και έχει ως αντικείμενο την κατασκευή μονοθέσιων αυτοκινήτων μέσα σε ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων.

Οι κανόνες αυτοί αποσκοπούν αρχικά την ασφάλεια των φοιτητών και έπειτα τοποθετούν, μέσω αυτών, εμπόδια τα οποία θα πρέπει να προσπεραστούν μέσω της μελέτης και του σχεδιασμού που πρέπει να ολοκληρωθούν στη διάρκεια ενός έτους.

Πότε δημιουργήθηκε η ομάδα σας ;

Η ομάδα μας ιδρύθηκε το 2009 από μία παρέα προπτυχιακών φοιτητών με στόχο την κατασκευή του πρώτου της μονοθέσιου, τον Χείρωνα ,και την συμμετοχή της στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό formula student.

Από πόσα μέλη αποτελείτε η Centaurus Racing Team και από ποιες ειδικότητες;

Έχοντας ως στόχο την καλύτερη οργάνωση και την αποδοτικότερη κατανομή των εργασιών, η ομάδα κατατάσσει τα μέλη της στις παρακάτω υποομάδες : τον κινητήρα ,το σασί ,την ανάρτηση ,τα ηλεκτρικά ,την αεροδυναμική και το marketing-business plan. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των μελών ανέρχεται στα 30 μέλη.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες διακρίσεις της ομάδας;

Στο πέρασμα των χρόνων η ομάδα μας είχε πολλές διακρίσεις στους διαγωνισμούς. Αξιοσημείωτη είναι αυτή του καλοκαιριού του 2018, στον διαγωνισμό της Αγγλίας, όπου κατακτήσαμε την πρώτη θέση στο σχεδιασμού του αυτοκίνητου και την τρίτη θέση στο επιχειρηματικά πλάνο της ομάδας και την δεύτερη θέση στην γενική κατάταξη.

 Σπουδαίες διακρίσεις ήταν επίσης η πρώτη θέση  το 2011, στην κατηγορία class 3  του διαγωνισμού της  Ιταλίας και η 3η θέση στο επιχειρηματικά πλάνο στην Ιταλία το 2013.

Στην Ελλάδα είναι εύκολο να πετύχεις σ ’αυτόν τον τομέα;

Σε χωρες όπως η Ελλάδα , όπου δεν υπάρχει αυτοκινητοβιομηχανία, το να  πέτυχεις στον τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι δύσκολο.

Υπάρχει στήριξη σ ’αυτή την προσπάθεια και από ποιους;

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, είμαστε ευγνώμονες που έχουμε στήριξη από το πανεπιστήμιο μας και από τους  χορηγούς μας. Ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στην Στραντζοποιία  Αφοί Λαζάρου, που εδρεύει στο Βόλο, την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, την Βeta cae Systems από την Θεσσαλονίκη, τον αντιπρόσωπο της Honda όμιλο επιχηρησεων ΣΑρακακη, την εταιρεία spacesonic στην Πηνειαδα Τρικάλων, την εταιρεία Miltech στον Ασπρόπυργο, την Ιαπωνική ΑΕ  και την Lancom που εδρεύει επίσης στην Θεσσαλονίκη.

Τους ευχαριστούμε θερμά, καθώς ήταν και είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας

Η ομάδα μας φέτος κλείνει τα 10 χρονια λειτουργία της και είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι στις 23 Μαρτιου, ωρα 19:30 θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια  του καινούργιου μας μονοθέσιου, του Αμφίωνα, στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, στο Ergon showground.Η παρουσίαση θα έχει σκοπό να αναδείξει την δουλειά της ομάδας τα χρονια που πέρασαν και πως φτάσαμε στο πιο εξελιγμένο μονοθέσιο.

Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σας;

Μετα την επιτυχία του καλοκαιρού  η ομάδα μας έχει θέσει τον πήχη ψηλά και φέτος  θα συμμετάσχει σε 3 διαγωνισμούς στην Ευρώπη, αυτούς της Ουγγαρίας ,της Ιταλίας και της Τσεχίας στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή θέση.

Από ποιους αποτελείτε αυτή τη στιγμή η ομάδα σας(ονόματα)

Επιστημονικός υπεύθυνος : Κερμανίδης Αλέξης,
Αρχηγός ομάδας :Γεωργίου Φίλιππος,Τεχνικός υπεύθυνος: Παναγιώτης Κωστελίδης

Υποομάδα  κινητήρα:Υπεύθυνος  παρατήματος :Αργέντος Δημήτρης
Γιανναγάς Μηνάς-Αλέξανδρος,Αλέξης Βατής

Υποομάδα ανάρτησης:Υπεύθυνος  παρατήματος Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος
Γεώργιος Θεοχαράκος,Xατζησάρογου Παρασκευάς

Υποομάδα Αεροδυναμικής:Υπεύθυνος  παρατήματος  Ανδρεάδης Παναγιώτης
Πολύζος Κωνσταντίνος,Γεώργιος Πλακιάς,Φίλιππος Κατσιμαλής,Νίκος Πεκρίδης

Υποομάδα  Σασί:Υπεύθυνη παρατήματος Τσιμπίνη Κατερίνα
Χατζηβασίλη Τριανταφυλλιά,Γιώργος Μαυρίδης,Χρήστος Βασιλείου,Δελεμηση Ιωαννα

Υποομάδα ηλεκτρικών:Υπεύθυνος παραρτήματος: Σταθόπουλος Εμμανουήλ
Ραφαήλ Ξύγκος ,Χρήστος,Στεργιάδης Γεώργιος

Υποομάδα Marketing and business plan: Υπεύθυνος  παραρτήματος: Αργέντος Δημήτρης

Αντωνίου Κατερίνα,Μαρία Γεροντοπούλου,Ιωάννης Βουτσάς,Θεοδώρα Παπαϊωάννου,Δημήτρης Τσιρανιδης,Αιμιλία Βαΐτση,Γιάννης Κότογλου,Αγγελικη Χασακου

Περισσότερα λεπτομέρειες για την ομάδα Centaurus Racing Team  μπορείτε να βρείτε εδώΚαι στο Facebook


Comments to Μονοθέσιο αυτοκίνητο τύπου Formula από Έλληνες φοιτητές