Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Κωστής Μαραβέγιας: Ένα ποδήλατο «μου έμαθε» την πολλαπλή σκλήρυνση

Με ένα ειδικά τροποποιημένο ποδήλατο, ο Κωστής Μαραβέγιας μας δείχνει πως είναι η ζωή με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Την πολλαπλή σκλήρυνση δεν την γνώριζε: «Μου είπαν να δοκιμάσω ένα ποδήλατο. Ποδήλατο; Το καλύτερό μου, σκέφτηκα. Δεν μου είχαν πει ότι θα είναι …πειραγμένο! Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Κωστής Μαραβέγιας την εμπειρία του με ένα ειδικά τροποποιημένο ποδήλατο, το οποίο «μιμείται» τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Κωστής Μαραβέγιας: Ένα ποδήλατο «μου έμαθε» την πολλαπλή σκλήρυνση

«Υπήρξα πρεσβευτής και για άλλες εκστρατείες, π.χ. για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι άλλο πράγμα, όμως, να φαντάζεσαι πως θα είναι κάτι και άλλο να μπαίνεις στ’ αλήθεια, στα παπούτσια του άλλου», συνέχισε. «Η εμπειρία μου ήταν πρώτα σωματική. Απέκτησα συναίσθηση επί του πρακτέου. Δεν πίστευα την κούραση που ένοιωθα, το πόσο δύσκολο ήταν να διατηρήσω την ισορροπία μου. Όταν τελείωσε το γύρισμα ήμουν μουδιασμένος, εξαντλημένος, δεν ένοιωθα τα χέρια μου. Δυσκολεύτηκα πάρα πολύ».

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης είναι ο πρεσβευτής μιας νέας ενημερωτικής εκστρατείας για την πολλαπλή σκλήρυνση, που συμπεριλαμβάνει ένα βίντεο. Η εκστρατεία έχει ως πρωταγωνιστή ένα ειδικά τροποποιημένο ποδήλατο, που μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Αυστραλία όπου χρησιμοποιείται σε ανάλογες ενημερωτικές εκστρατείες για την νόσο.

Δείτε την προσπάθεια του Κωστή Μαραβέγια να οδηγήσει το “Ποδήλατο Αγώνων Ζωής”

Οι τροποποιήσεις στο ποδήλατο

Το ποδήλατο έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

-Έχουν αφαιρεθεί κομμάτια από το δίσκο, για να μην αλλάζουν εύκολα οι ταχύτητες

-Η σέλα είναι σκληρή και προκαλεί «μούδιασμα» μετά από λίγο

-Οι τροχοί δεν είναι ίσιοι, για να δυσκολεύουν την ισορροπία

-Στο τιμόνι έχουν προστεθεί μεταλλικά σφαιρίδια που προεξέχουν. Έτσι οι λαβές είναι δυσλειτουργικές και δυσκολεύουν την οδήγηση.

-Τα πετάλια είναι διαφορετικά το ένα από το άλλο. Κι αυτό γιατί πολλοί πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση έχουν διαφορετική αίσθηση στα πόδια τους.

Διαβάστε περισσότερα στο iatropedia.gr


Comments are closed.