Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Η HOPEgenesis στο πλευρό εγκύων ακριτικών περιοχών της Ελλάδας

Τις τελευταίες μέρες  βλέπουμε όλο και περισσότερες έρευνες που έρχονται στη δημοσιότητα για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος «Έθνος γερόντων η Ελλάδα – Χρόνιο πρόβλημα η υπογεννητικότητα» Σήμερα στην χώρα μας τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού. Ενώ ο μέσος όρος παιδιών ανά ζεύγος είναι 1,26.

Με στόχο να συμβάλει στη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας και την επίλυση του μείζονος θέματος της υπογεννητικότητας  το 2015 ιδρύθηκε η HOPEgenesis. Πρόκειται για μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που προσφέρει  αφιλοκερδώς σε γυναίκες που ζουν σε απομονωμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, την πλήρη κάλυψη των αναγκών από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως και τον τοκετό.

Ζητήσαμε από τον Δρ.Στέφανο Χανδακά Μαιευτήρα-Γυναικολόγο,Ενδοσκοπικό Χειρουργό και  Ιδρυτή της  HOPEgenesis να μας εξηγήσει τι είναι η HOPEgenesis.

Συνέντευξη Άρτεμις Καλαμογιώργου

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την HOPEgenesis;

Από το 2007, ταξιδεύοντας εθελοντικά με ομάδα γιατρών και εθελοντών στα νησιά του Αιγαίου, παρέχουμε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους κατοίκους. Στα ταξίδια αυτά παρατήρησα πως πολλές γυναίκες που κυοφορούσαν, είχαν ελάχιστη έως μηδενική ιατρική παρακολούθηση, γεγονός που ως άνθρωπος και ως γιατρός δεν μπορούσα να το δεχτώ για μια ευρωπαϊκή χώρα στον 21ο αιώνα.

Συν τοις άλλοις, το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα άρχισε να γιγαντώνεται στα χρόνια της κρίσης και να εμφανίζεται οξύτερο σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι Φούρνοι, που κατέγραφαν έως και μηδενικές γεννήσεις.

Αιτία της ευαισθητοποίησής μας, λοιπόν, ήταν το αντικειμενικό ζήτημα της υπογεννητικότητας, ένα μείζον πρόβλημα με τεράστιες διαστάσεις σε κάθε τομέα της ζωής μας, που απειλεί το μέλλον της Ελλάδας.

Κάνοντας την ανάγκη πράξη, και επειδή η μητρότητα είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο, το 2015 ιδρύσαμε την HOPEgenesis με σκοπό να παρέχουμε ολοκληρωμένη ιατρική περίθαλψη και υποστήριξη στις γυναίκες, που μένουν σε απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και ακριτικά νησιά με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές, από τη στιγμή που μένουν έγκυες έως και την ημέρα του τοκετού τους.

hopegenesis

Στόχος να αντιστραφούν τα ανησυχητικά ποσοστά γεννήσεων

-Με ποιο στόχο δημιουργήθηκε;

Η αδυναμία αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας, ως πληγή του δημογραφικού προβλήματος, έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας, με τρανό παράδειγμα το ασφαλιστικό.

Ως εκ τούτου, στόχος μας ήταν και είναι να συμβάλλουμε ώστε να αντιστραφούν τα ανησυχητικά ποσοστά γεννήσεων σε ολοένα και περισσότερες περιοχές που παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων- θανάτων και όχι μόνο. Στο σχεδιασμό δράση μας είναι και η επέκταση του προγράμματος μας σε ημιαστικές περιοχές, αλλά και στη στοχευμένη αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, με την έναρξη θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους.

hopegenesis

Η ομάδα της HOPEgenesis

-Ποιοι απαρτίζουν την HOPEgenesis;

Ο ρυθμός ανάπτυξης της HOPEgenesis είναι αλματώδης και αποτελείται από μία μεγάλη ομάδα εθελοντών, γυναικολόγων, μαιών αλλά και επαγγελματιών άλλων κλάδων. Ο καθένας εκ των οποίων βάζει το δικό του λιθαράκι στην επίτευξη του απώτερου στόχου μας.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ιατρών που υποστηρίζουν το έργο μας έχει φτάσει τους 45, ενώ μαζί με άλλες ειδικότητες ιατρών και μαιευτικού προσωπικού, ξεπερνάει κατά πολύ τους 50. Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά της υπηρεσίες τους στην οργάνωση είναι πάνω από 60, ενώ αυτήν τη στιγμή αριθμούμε 16 συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα, τα οποία συνεχώς αυξάνονται καθώς εξαπλώνεται η δράση μας σε περισσότερες περιοχές. Αναλυτικά, μπορείτε να ενημερωθείτε για την ομάδα της HOPEgenesis στο http://hopegenesis.org/gr/about.php.

-Ποιες υπηρεσίες παρέχει το πρόγραμμα της HOPEgenesis;

Στην HOPEgenesis δραστηριοποιούμαστε σε ακριτικά νησιά και απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας με κριτήριο το ανησυχητικά μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων, αλλά και την περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές. Σκοπός μας είναι να εξασφαλίζουμε ιατρική και ψυχολογική ασφάλεια στις γυναίκες αυτών των περιοχών καλύπτοντας όλο το κόστος της εγκυμοσύνης τους.

 Συγκεκριμένα, καλύπτουμε το κόστος εξετάσεων, τοκετού, μεταφοράς, διαμονής της ωφελούμενης σε τοποθεσία κοντά σε συνεργαζόμενο ιατρικό κέντρο κατά την εβδομάδα του τοκετού της και βεβαίως οποιαδήποτε επείγοντα περιστατικά μπορεί να προκύψουν (αεροδιακομηδές, θερμοκοιτίδες και ότι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει η ιατρική φροντίδα η οποία πρέπει να καλύπτει μια γυναίκα σήμερα).

Κομβικής σημασίας στην επίτευξη του απώτερου σκοπού μας, είναι οι εκστρατείες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης φορέων για το θέμα της υπογεννητικότητας και τις προεκτάσεις που έχει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, καθώς και οδοιπορικά ενημέρωσης-εκπαίδευσης στους κατοίκους ενταγμένων και μη περιοχών στο πρόγραμμα μας σχετικά με τις κοινωνικές πτυχές της υπογεννητικότητας.

Συμβάλουμε στην τεκμηρίωση του προβλήματος της υπογεννητικότητας και των επιπτώσεών της, καθώς και στη διαμόρφωση προτάσεων για τη λύση του μέσω ερευνών σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ώστε συλλογικά με ακαδημαϊκούς, κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, να επιτύχουμε τη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού της Ελλάδας.

Η επιπλέον δράση που θα ξεκινήσουμε τους ερχόμενους μήνες, είναι η παροχή υπηρεσιών θεραπειών υπογονιμότητας σε 28 νησιά σε συνεργασία με μεγάλα κέντρα γονιμότητας της Ελλάδας, στοχεύοντας στην κάλυψη αναγκών σε γυναίκες που επιθυμούν να κυοφορήσουν, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Αυτή η πρόσθετη δράση, θα συμβάλλει στην συνολική προσπάθεια για την επίτευξη του σκοπού μας.

Οι περιοχές

-Σε ποιες περιοχές δραστηριοποιείται η HOPEgenesis;

Μέσα σε 3 χρόνια δράσης έχουμε επεκταθεί σε 354 περιοχές, εκ των οποίων τα 317 είναι απομακρυσμένα ηπειρωτικά χωριά και τα 37 ακριτικά νησιά της Ελλάδας, έχοντας υποστηρίξει πάνω από 130 ελληνικές οικογένειες, ενώ έχουν γεννηθεί και αναμένονται να γεννηθούν πάνω από 120 παιδιά σε περιοχές με ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις. Το γεγονός αυτό έχει συμβάλει ουσιαστικά στο σύνολο του κοινωνικού και οικονομικού ιστού αυτών των περιοχών. Για να μην σας κουράσω απαριθμώντας τις 354 περιοχές, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας http://hopegenesis.org/gr/regions.php.

Αν μια γυναίκα δεν ανήκει στις περιοχές δράσης της HOPEgenesis μπορεί  να ενταχθεί στο πρόγραμμά της εταιρείας;

Στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε γυναίκες από περιοχές που δεν ανήκουν στις περιοχές δράσης μας. Πιστεύουμε ακράδαντα, όμως, ότι η μητρότητα είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο και για αυτόν τον λόγο στοχεύουμε να εξαπλωθούμε σε ολοένα περισσότερες περιοχές, ώστε σταδιακά να έχουν όλες οι γυναίκες ίσες ευκαιρίες στην μητρότητα.

Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

-Που πιστεύετε ότι οφείλετε η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα την τελευταία δεκαετία βαδίζει προς δημογραφικό αδιέξοδο. Από τις 140.000 γεννήσεις που είχαμε το 2008, φτάσαμε  σε μείωση της τάξης του 50% μέσα σε μια δεκαετία.Μία σημαντικά, δραματική πτώση.

Το 2011 αποτέλεσε μία χρονιά σταθμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά το 1946, είχαμε αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους. Το πρόβλημα όμως εμφανίζεται οξύτερο στις ακριτικές νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας όπου η περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα σε συνδυασμό με την απομόνωση αλλά και τα οικονομικά προβλήματα, που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα.

Συνεπώς, 3 από τις πιο σημαντικές και προφανείς αιτίες της υπογεννητικότητας είναι η ανασφάλεια, η απομόνωση και η οικονομική αβεβαιότητα.

Ωστόσο, πέραν της οικονομικής κρίσης, με ότι αυτή συνεπάγεται,  πρόσθετοι λόγοι και αλλά και συνδεδεμένοι με αυτή είναι το άνισα κατανεμημένο νοσοκομειακό και μαιευτικό δίκτυο της χώρας μας, η μειωμένη νοσοκομειακή κρατική δαπάνη και εν τέλει η περιορισμένη ύπαρξη ολοκληρωμένων μαιευτικών και γυναικολογικών υπηρεσιών, ιδιαιτέρως για τις γυναίκες που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Τέλος, στην διαμόρφωση των αρνητικών ποσοστών σαφώς έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και το μεγάλο κύμα μετανάστευσης των νέων προς το εξωτερικό  στα χρόνια της κρίσης.

Το πρώτο μωρό με τη βοήθεια της HOPEgenesis

-Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό που θυμάστε και θα άξιζε να μας το αφηγηθείτε;

Το περιστατικό, το οποίο στάθηκε και αφορμή για την σύσταση της HOPEgenesis ήταν η συνάντηση μου με μια γυναίκα από την Θύμαινα, μέρος με μηδενικές γεννήσεις τα τελευταία χρόνια πριν την δράση μας, η οποία μου εξέφρασε την ανασφάλεια που ένιωθε για να κυοφορήσει και να γεννήσει το παιδί της, καθώς το νησί που ήταν μόνιμη κάτοικος  δεν είχε πρόσβαση σε υποδομές ιατρικής περίθαλψης. Το γεγονός αυτό υπήρξε ο καταλύτης για την ίδρυση της οργάνωσης μας και την δραστηριοποίηση μας για την συμβολή στην ενίσχυση της γονιμότητας στο τόπο μας. Ο κύβος ερρίφθει και το  1ο μωρό της HOPEgenesis, ο Μηνάς, ήταν αυτής της γυναίκας, από την Θύμαινα.

τον Δρ.Στέφανο Χανδακά Μαιευτήρα-Γυναικολόγο,Ενδοσκοπικό Χειρουργό και  Ιδρυτή της  HOPEgenesis

Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη

-Το 2018 παραλάβατε εκ μέρους της HOPEgenesis το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;

Η απονομή του Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2018 από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια ιδιαιτέρως συγκινητική στιγμή τόσο για το έργο μας στη HOPEgenesis όσο κι για μένα προσωπικά. Όντας ενεργό μέλος τα τελευταία χρόνια σε εθελοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες με κοινό παρονομαστή την παροχή υπηρεσιών στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, είμαι πεπεισμένος πως η μάχη για την ανατροπή του κλίματος της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα είναι ένα ζωτικής σημασίας κοινωφελές έργο.

Το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2018 από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε να επιβραβεύσει την προσπάθειά μας αυτή και να μας δώσει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά και ενεργά για την ανατροπή του φαινομένου, ώστε η υπογεννητικότητα για την Ελλάδα να αποτελέσει παρελθόν. Προχωρούμε, λοιπόν, με την ένταξη ολοένα και περισσότερων περιοχών στο πρόγραμμα αλλά και για την στοχευμένη αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, με την έναρξη θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους.

-Ποιος είναι ο στόχος σας από εδώ και πέρα;

Προσανατολισμένοι στο στόχο μας, που είναι όλες οι γυναίκες να έχουν ίσα δικαιώματα απέναντι στην μητρότητα, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και την οικονομική τους κατάσταση, στόχος μας είναι η αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων γυναικών και η επέκταση της δράσης μας σε περισσότερες, που παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε μαιευτικές υποδομές. Παράλληλα, στοχεύουμε στην σταδιακή ένταξη και ημιαστικών περιοχών στο πρόγραμμα μας.

Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό για μας να συνεχίσουμε σθεναρά το έργο της ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης φορέων για το μείζον πρόβλημα της υπογεννητικότητας μέσω της αύξησης των οδοιπορικών μας στις περιοχές ανά την Ελλάδα που το πρόβλημα εμφανίζεται οξύτερο.

Παράλληλα, εντείνουμε τη συμβολή μας στην διεξαγωγή μελετών για την τεκμηρίωση του προβλήματος της υπογεννητικότητας και των επιπτώσεών της σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την διαμόρφωση προτάσεων συλλογικών λύσεων που θα συμβάλλουν στη σταδιακή αύξηση του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στα άμεσα σχέδιά μας για το 2019, είναι και η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, με την έναρξη θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, αρχικά σε γυναίκες ακριτικών νησιών, που επιθυμούν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

hopegenesis

-Που μπορούν να σας βρουν;   

Οι γυναίκες που  ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μας μπορούν να έρθουν σε επαφή με την ομάδα μας μέσω email στο hope@hopegenesis.org ή/ και καλώντας στο +30 210 6455353.

Σε κάθε περίπτωση μπορούν να επισκεφτούν το site μας στο www.hopegenesis.org και να μας βρουν στα social media πληκτρολογώντας #HOPΕgenesis #NPO

-Τι έχετε να πείτε στις γυναίκες που θέλουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί αλλά για διάφορους λόγους το καθυστερούν;

Νομίζω πως το θαύμα της μητρότητας το γνωρίζουν καλύτερα οι γυναίκες από εμένα! Ωστόσο, θα ήθελα να σταθώ στο γεγονός ότι με την πάροδο της ηλικίας, οι πιθανότητες για μία γυναίκα να μείνει έγκυος φθίνουν, με αποτέλεσμα να έρθει η στιγμή που δυστυχώς δεν δύναται να τεκνοποιήσει. Επομένως, ως ιατρός, θα ήθελα να πω σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες, να μην καθυστερούν την απόφασή τους αυτή.

Σας ευχαριστώ θερμά


Comments are closed.