Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Η Άντρια Ζαφειράκου είναι η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο

Η 39χρονη δασκάλα καλλιτεχνικών και υφασμάτων, με μητέρα από την Αμμόχωστο και πατέρα από την Ελλάδα, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόρειο Λονδίνο, κατάφερε να κερδίσει τον τέταρτο ετήσιο διαγωνισμό του Ιδρύματος Varkey ξεχωρίζοντας από περίπου 30.000 υποψηφίους δασκάλους από 173 χώρες.

Η Κύπρια δασκάλα ζει και εργάζεται σήμερα στο κοινοτικό γυμνάσιο του Άλπερτον στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Το γυμνάσιο αυτό ανήκει στον Λονδρέζικό δήμο  του Μπρεντ που μιλούνται σήμερα 130 διαφορετικές γλώσσες, εκ των οποίων 35 στο σχολείο όπου διδάσκει η Κύπρια δασκάλα.

Το έργο της

Ένας από τους λόγους που κέρδισε το διαγωνισμό είναι το γεγονός ότι έχει καταφέρει να μάθει βασικές φράσεις επικοινωνίας με τους μαθητές της σε πολλές από αυτές τις 35 γλώσσες, από χίντι και ταμίλ έως γκουτζαράτι και πορτογαλικά.

Παράλληλα επισκέπτεται μαθητές από φτωχές οικογένειες στα σπίτια τους για να νιώσουν μεγαλύτερο δεσμό με το σχολείο και έχει μάλιστα ξεκινήσει μαθήματα τα σαββατοκύριακα και ώρες της εβδομάδας μετά το σχολείο για τους μαθητές που στο σπίτι τους δεν έχουν το χώρο για να μελετήσουν θέλοντας έτσι να τους κάνει να δεθούν με το σχολείο. Η ίδια έχει πει ότι στο σχολείο της υπάρχουν πολλά προσφυγόπουλα από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και αλλού, τα οποία οι δάσκαλοι βοηθούν. Ενώ στην τελετή απονομής η ίδια κάλεσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις τέχνες στα σχολεία.

Το βραβείο του διαγωνισμού ήταν ένα  εκατομμυρίο δολαρία και  θα της καταβληθεί σε μια περίοδο δέκα ετών, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίζει να διδάσκει για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Πηγή Κathimerini.com.cy


Comments are closed.