Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Δύο έλληνες γλύπτες φτιάχνουν τα άρματα στο Καρναβάλι της Ξάνθης

Είναι οι πρωταγωνιστές στην Ξάνθη και αυτές τις ημέρες βάζουν τις τελευταίες πινελιές στα άρματα που δημιουργούν επί μήνες με μεράκι.

Πρόκειται για τους γλύπτες Ανδρέα Κυριακίδη και Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, που μαζί με τον βοηθό τους Δημήτρη Καραμουσαλίδη, φιλοτέχνησαν τα άρματα του φετινού Καρναβαλιού στην Ξάνθη.

Καρναβάλι Ξάνθη

Σκαλισμένα από φελιζόλ σε μεταλλική κατασκευή

Είναι η παρέα που δημιούργησε από το μηδέν τα άρματα τα οποία θα παρελάσουν στην φετινή μεγάλη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Κυριακής 10 Μαρτίου.

Μεταξύ των καλλιτεχνών, εδώ και τρία χρόνια δημιουργός αρμάτων, είναι και ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος ο οποίος μίλησε στο xronos.gr.

Το φετινό θέμα του δημοφιλούς καρναβαλιού είναι ο Ερωτας. Κάθε χρόνο το θέμα το επιλέγει το Κέντρο Πολιτισμού μαζί με πολιτιστικούς συλλόγους και κατόπιν λαμβάνονται υπόψη και οι ιδέες των καλλιτεχνών.

Καρναβάλι Ξάνθη

Πώς κατασκευάζεται ένα άρμα;

Ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος εξηγεί τα περί της κατασκευής των αρμάτων. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι η μεταλλουργική κατασκευή, ιδίως εάν είναι μεγάλος ο όγκος του άρματος.

Σιγά-σιγά το στήνουμε με φελιζόλ και ετοιμάζουμε τις λεπτομέρειες. Σκαλίζουμε όλα τα κομμάτια μαζί και βγαίνει το αποτέλεσμα, το οποίο είναι ένα μεγάλο γλυπτό».

Καρναβάλι Ξάνθη

Ξεκίνησαν από 1η Νοεμβρίου

Η διαδικασία κατασκευής πάντως δεν είναι ούτε απλή ούτε γρήγορη υπόθεση. Για το φετινό καρναβάλι οι κατασκευές ξεκίνησαν από την 1η Νοεμβρίου του 2018, καθώς, όπως μας λέει ο καλλιτέχνης, η κατασκευή κάθε άρματος παίρνει από δύο έως τρεις εβδομάδες περίπου.

«Τα παλιότερα χρόνια έφερναν ανθρώπους από Πάτρα και άλλα μέρη» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, δίνοντας συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Ξάνθης Πασχάλη Λύρατζη, ο οποίος «ήθελε να κάνει μία ομάδα αποκλειστικά από την Ξάνθη. Μου ζήτησε να συνεργαστώ με τον Ανδρέα που είναι έμπειρος καλλιτέχνης και σιγά-σιγά που έμαθε όλη την τέχνη», διηγείται σχετικά. «Ο κος Λύρατζης είχε ένα όραμα, να φτιάξει μία ομάδα η οποία θα ήταν μόνο από Ξανθιώτες» καταλήγει.
Πηγή iefimerida.gr


Comments are closed.