Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Ελένη Αντωνιάδου:Μια Ελληνίδα στη NASA

Η Ελένη Αντωνιάδου σπούδασε νανοτεχνολογία και αναγεννητική ιατρική. Είναι πτυχιούχος βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, ενώ είναι, επίσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου.

Στην διάρκεια των σπουδών της, εντάχθηκε σε πρόγραμμα της NASA με στόχο τον έλεγχο των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής πίεσης στο νευρικό σύστημα των αστροναυτών, στα πλαίσια του Mars Science Laboratory.

Ανέπτυξε, επίσης, την ιδέα και το επιχειρηματικό σχέδιο μιας τεχνητής τραχείας, ενώ, το 2012, προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας Transplants without Donors, η οποία σχεδιάζει τεχνητά όργανα με βάση βλαστοκύτταρα προερχόμενα από τον ασθενή. Η ίδρυση της Transplants without Donors (μεταμόσχευση χωρίς δωρητές) ήταν, ταυτόχρονα, ένα μέτρο απέναντι στο ζήτημα του εμπορίου οργάνων.

Είναι μόλις 30 χρονών, και βρίσκεται ήδη στους κορυφαίους επιστήμονες της NASA. Η ερευνήτρια Ελένη Αντωνιάδου ξεχώρισε από το 2015, όταν το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στη λίστα “30 under 30” με τους 30 καλύτερους επιστήμονες κάτω των 30 ετών, χάρη στα επιτεύγματά της στο χώρο της υγείας.

Ακόμη και πριν από αυτό όμως, η νεαρή Ελληνίδα είχε διακριθεί και αναγνωριστεί διεθνώς χάρη στη δουλειά της στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων, μιας πρωτοποριακής και φιλόδοξης μεθόδου που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Στην ιστοσελίδα της NASA η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως “υβριδικό επιστήμονα”, ενώ περιγράφει όλους τους τομείς δράσης που τη γοητεύουν επιστημονικά και επαγγελματικά, μεταξύ των οποίων η βιομηχανική, η ανάπτυξη τεχνητών οργάνων και η εξερεύνηση του διαστήματος.

Δεν κρύβει ότι όνειρό της θα ήταν να γίνει επίσης αστροναύτης και να συμβάλλει στην εξερεύνηση του διαστήματος. Τα όνειρά της μέχρι ένα βαθμό έγιναν πραγματικότητα, μικρή φορούσε μπλουζάκια με το logo της NASA, τώρα πια εργάζεται και διαπρέπει εκεί.

Σε ερώτηση που της έχει γίνει Πώς βλέπει τον εαυτό  της σε 10 χρόνια έχει απαντήσει «Ελπίζω το ίδιο αισιόδοξη, με σημαντικές εξελίξεις στην ερευνητική μου πορεία αλλά και με μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή.»


Comments are closed.