Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Είναι Έλληνας 17 χρονών και εκπροσώπησε τους νέους στον ΟΗΕ

Είναι μόλις  17 χρονών, είναι Θεσσαλονικιός και μόλις πριν λίγους μήνες βρέθηκε  στον ΟΗΕ στην Γενεύη, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την επέτειο των 70 χρόνων της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Παπαχρήστο ιδρυτή του Teens4greece που στόχο έχει να αποκτήσουν φωνή οι νέοι της Ελλάδας ηλικίας 13-18 ετών να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα που τους απασχολούν.  Ο Κωνσταντίνος  μίλησε στο People of Greece για αυτή την προσπάθεια, τα θέματα που αφορούν τους νέους της Ελλάδας αλλά και τους στόχους του για το μέλλον.

Συνέντευξη Άρτεμις Καλαμογιώργου

-Στα 15 σου αποφάσισες να δημιουργήσεις το Τeens4greece. Τι σε οδήγησε να το κάνεις πράξη;

Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε στην Ελλάδα της κρίσης και όλοι μας επηρεαστήκαμε από αυτήν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σχεδόν όλες οι συζητήσεις μέσα στις οικογένειες, στην τηλεόραση, στα social media, επικεντρωνόταν σε αυτήν. Παντού άκουγα για τα προβλήματα, ποιος έφταιξε ή πως φτάσαμε εδώ.

“Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε στην Ελλάδα της κρίσης”

Συζητώντας με φίλους μου αντιλήφθηκα ότι η απουσία προτάσεων και λύσεων ήταν αυτή που μας δημιουργούσε περισσότερο άγχος για το μέλλον. Καλό είναι να συζητάς για τα λάθη αλλά μετά πρέπει να δεις πως θα πας παρακάτω. Από την άλλη, ως ηλικιακή ομάδα μας αντιμετωπίζουν διστακτικά, συχνά μας χαρακτηρίζουν αδιάφορους και παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν, άρχισα διστακτικά να υλοποιώ το teens4greece, το οποίο είναι ένα φόρουμ στο ίντερνετ, όπου οι νέοι 13-18 ετών καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για σημαντικά θέματα όπως η εκπαίδευση, η ανεργία, το περιβάλλον κ.α. Με το Teens4greece θέλω να αποδείξω ότι εμείς οι νέοι έχουμε φωνή και πρέπει να ακουστεί.

Κωνσταντίνος Παπαχρήστου-ΟΗΕ-teens4grecce

-Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε και στο μεταξύ εσύ για οικογενειακούς λόγους μετακόμισες στο Λονδίνο. Σήμερα σε τι φάση βρίσκεται το Teens4Greece;

Σήμερα η τεχνολογία μας προσφέρει τεράστιες δυνατότητες. Πρακτικά μπορούμε να κάνουμε πράγματα από όπου κι αν βρισκόμαστε. Το Teens4greece λοιπόν μεγαλώνει κι εξελίσσεται. Έτσι δημιουργήθηκαν καινούριες ανάγκες. Αρχικά για ένα καινούργιο site ώστε να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες, το οποίο προσφέρθηκε και υλοποιήθηκε από την ‘’ΕΛΕΔ – Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου’’.

Έχουν πλέον ξεκινήσει δύο νέες καμπάνιες. Η μία αφορά στους ambassadors και η άλλη τους mentors. Οι Ambassadors είναι νέοι 13-18 που θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων του Teens4greece.  Ο ρόλος τους είναι να διαδώσουν την ιδέα του Teens4greece στις κοινότητες τους (σχολείο, φίλους κλπ) ώστε να μεγαλώσει η συμμετοχή των νέων στο φόρουμ.

Οι mentors από την άλλη, είναι επιτυχημένοι Έλληνες που μέσα από τις πράξεις τους και τη σταδιοδρομία τους σε διάφορους τομείς θα εμπνεύσουν τους εφήβους και θα αποτελέσουν πρότυπα για αυτούς. Ήδη πολύ σημαντικοί άνθρωποι μου έχουν κάνει την τιμή να αποδεχθούν την πρόσκληση μου όπως η κα Έλσα Σταματοπούλου, η οποία έχει εργαστεί στον ΟΗΕ περισσότερα από 31 χρόνια και είναι καθηγήτρια στο Columbia, o κ. Γιώργος Βρακάς, χειρουργός στην Οξφόρδη με εξειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις και διεθνείς διακρίσεις, ο κ. Μιχάλης Φαλούτσος, Καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια και πολλοί άλλοι που θα ανακοινωθούν στην συνέχεια.

Κωνσταντίνος Παπαχρήστου-ΟΗΕ-teens4grecce

-Πως έφτασες να εκπροσωπείς τους νέους στον ΟΗΕ

Αρχικά όλα ξεκίνησαν όταν βραβεύτηκα για το Teens4greece από το Χαμόγελο του Παιδιού στα YouSmile Awards.

Εκείνη την περίοδο όμως γινόταν μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη για το πώς μπορούν τα παιδιά να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων. Έτσι λοιπόν, ένας ευρωπαϊκός οργανισμός που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurochild, δημιούργησε το πρώτο Συμβούλιο Παιδιών. Έτσι επιλέχτηκα να είμαι μέλος, εκπροσωπώντας το Χαμόγελο του Παιδιού.

Στη συνέχεια, ένας άλλο οργανισμός, παγκόσμιος αυτή τη φορά, που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, με επέλεξε ως σύμβουλο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Σεπτέμβριο, με κάλεσαν να παρουσιάσω στον ΟΗΕ το Teens4greece. Και μόλις πριν λίγους μήνες βρέθηκα ξανά στον ΟΗΕ στην Γενεύη, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για την επέτειο των 70 χρόνων της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κωνσταντίνος Παπαχρήστου-ΟΗΕ-teens4grecce

Γίνε μέλος του Teens4greece

-Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του «Τeens4greece»;

Εύκολα. Αν κάποιος επισκεφτεί τη σελίδα του φόρουμ του Teens4greece μπορεί να γίνει μέλος πατώντας το κουμπί της εγγραφής πάνω δεξιά. Ο σύνδεσμος του forum : http://forum.teens4greece.com/main3/index.php.

Οποιοσδήποτε νέος θα ήθελε να γίνει ambassador μπορεί να συμπληρώσει τη παρακάτω φόρμα :
http://forum.teens4greece.com/main3/index.php

Κωνσταντίνος Παπαχρήστου-ΟΗΕ-teens4grecce

-Τι απασχολεί τελικά τους νέους της εποχής μας;

Βλέποντας τις απαντήσεις των νέων στο forum έχω καταλάβει ότι αυτό που ενδιαφέρει τους νέους πιο πολύ είναι η εκπαίδευση καθώς τους αφορά άμεσα. Ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν φυσικά για την επαγγελματική αποκατάσταση, η οποία αποτελεί ένα τεράστιο άγχος.

Στο Teens4greece επίσης φιλοξενώ και μια πανευρωπαϊκή έρευνα που γίνεται από τη Unicef σε συνεργασία με το Eurochild με τίτλο Europe Kids Want. Κι εκεί φαίνεται ότι η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί τον κύριο προβληματισμό για τους νέους, με τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και την κλιματική αλλαγή να ακολουθούν.

-Είναι οι νέοι ενημερωμένοι;

Η εύκολη πρόσβαση στο ίντερνετ και η διάδοση των social media μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να είμαστε πολύ ενημερωμένοι. Θέλει όπως πολλή προσοχή στο τι διαβάζουμε. Τα Fake news είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Πολλές φορές αρκούμαστε μόνο στο να διαβάσουμε τον τίτλο ενός άρθρου και δεν ανοίγουμε το ίδιο το άρθρο. Πιστεύω λοιπόν ότι αν θέλουμε να είμαστε σωστά ενημερωμένοι πρέπει να αναπτύξουμε την κριτική μας σκέψη. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της εκπαίδευσης.

Η φυγή των νέων στο εξωτερικό

-Θεωρείς ότι μπορεί να σταματήσει η φυγή των νέων στο εξωτερικό;

Η φυγή των νέων στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με το δημογραφικό είναι αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο πρόβλημα. Πέρα όμως από τις ευκαιρίες για εργασία, αυτό που νομίζω ότι θέλουν να δούνε οι νέοι είναι ένα όραμα. Κι αυτό λείπει.

-Με ποιόν θα ήθελες να συναντηθείς και να μιλήσεις μαζί του για τα προβλήματα των νέων;

Τα τελευταία δύο χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω πολύ σημαντικούς ανθρώπους και να συζητήσω μαζί τους κυρίως για το πώς μπορούν οι νέοι να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων, με πρόσφατο παράδειγμα τη συνάντησή μου με την επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ.

Στόχος μου είναι να μαζέψουμε τις προτάσεις των νέων στο Teens4greece και να τις δώσουμε στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας μας. Το θέμα όμως δεν είναι ποιον συναντάς και συζητάς. Το θέμα είναι ποιος ακούει ουσιαστικά και ποιος δεσμεύεται. Οι νέοι θέλουν πλέον να δούνε πράξεις. Οι μεγάλοι είναι έτοιμοι για αυτό;

Οι μελλοντικοί στόχοι

-Ποιος είναι ο στόχος που έχεις βάλει για τα επόμενα χρόνια;

Ο στόχος που έχω βάλει και πιστεύω όλοι οι νέοι έχουν είναι να αλλάξουμε την κατάσταση. H κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική, έχει βαθύτερες αιτίες που μόνο η νέα γενιά μπορεί να ξεπεράσει. Στόχος μου λοιπόν, είναι να συνεχίσω να παλεύω για αυτά που πιστεύω και οι πράξεις μου να έχουν θετικό αποτέλεσμα και αντίκτυπο στους ανθρώπους.


Comments are closed.