Τα Πρόσωπα της Ελλάδας

Δρ. Τσιρογιάννης: Ο No1 «κυνηγός» κλεμμένων αρχαιοτήτων είναι Έλληνας

  • Αποφάσισε να γίνει αρχαιολόγος σε ηλικία 4 ετών, όταν οι γονείς του του έδειξαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες στις εφημερίδες της εποχής που δημοσίευαν τα ευρήματα των ανασκαφών στη Βεργίνα, των βασιλικών μακεδονικών τάφων του Φιλίππου του Δευτέρου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
  • Ξεκίνησε  να εργάζεται σε υποθέσεις εγκλημάτων τέχνης όταν στις αρχές Αυγούστου 2004, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιάκών Αγώνων της Αθήνας συνέδραμε  τις ελληνικές διωκτικές αρχές σε μία έρευνα που σχετιζόταν με παράνομες αρχαιότητες
  • Είναι ένας ακαδημαϊκός,ένας αρχαιολόγος που ειδικεύεται στην έρευνα διεθνών παρανόμων αρχαιοκαπηλικών δικτύων. Έχει πάθος για την τέχνη, ειδικά την αρχαία, αλλά και για στην επίλυση εγκλημάτων. Είμαι πολύ χαρούμενος που η έρευνά μου συνδυάζει και τα δύο
  • Αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα όταν την χρονιά που εργαζόταν για το ελληνικό κράτος, αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην έρευνα του,προβλήματα όπως λέει του δημιουργούσαν οι τότε πολιτικές αρχές και το Υπουργείο Πολιτισμού και έμεινε άνεργος …έτσι δέχτηκε την προσφορά του καθηγητή του τμήματος αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ  Λόρδου Ρένφριου για να συνεχίσει εκεί την έρευνα του.
  • Η μέρα του ξεκινά από τυχόν εκκρεμότητες της προηγούμενης ημέρας, τον έλεγχο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του, αλλά και την επίτευξη μιας σειράς στόχων, ερευνητικών και συγγραφικών, που έχει βάλει για κάθε μέρα. Συναντήσεις, διδασκαλία και βιβλιοθήκη ακολουθούν, με στοιχεία για νέες υποθέσεις που  συνήθως  προκύπτουν.
  • Οι πιο σημαντικές υποθέσεις του είναι ο κρατήρας του ζωγράφου Πύθωνος που επέστρεψε στην Ιταλία από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου που επέστρεψε στην Ελλάδα από την δεύτερη μεγαλύτερη γκαλερί στον κόσμο (Royal-Athena Galleries, στη Νέα Υόρκη, επίσης), η ταφική στήλη που επιστρέφει στην Ελλάδα από τους Sotheby’s του Λονδίνου.
  • Φροντίζει να επιστρέφει στην Ελλάδα κάθε χρόνο, αφού το θεωρεί πολύ σημαντικό για την οικογένειά του και για τους δεσμούς με την πατρίδα.Οι καλοκαιρινές διακοπές και οι πραγματικοί του φίλοι αποτελούν και τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις του.

Βιογραφικό Χρήστου Τσιρογιάννη

Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Cambridge με τη μελέτη του για το Διεθνές Κύκλωμα Αρχαιοκαπηλίας. Εργάστηκε στα υπουργεία Πολιτισμού και Δικαιοσύνης από το 1994 έως το 2008, συμμετέχοντας σε ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην καταγραφή των αρχαιοτήτων που βρίσκονταν σε ιδιωτικά χέρια. Από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Οκτώβριο του 2008 συνεργάστηκε εθελοντικά με το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σήμερα, ο Χρήστος Τσιρογιάννης είναι αρχαιολόγος και ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Παράλληλα είναι επισκέπτης ερευνητής του πανεπιστήμιου του Ipswich στο Suffolk στην Αγγλία και διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Cambridge και στο μοναδικό τμήμα για εγκλήματα εναντίον της τέχνης στο ARCA (Association for Research into Crimes against Art) στην Ιταλία διαβιβάζοντας τις γνώσεις του πάνω στα παράνομα αρχαιοκαπηλικά δίκτυα και τη μελέτη του φαινομένου της αρχαιοκαπηλίας στους μεταπτυχιακούς φοιτητές.


Comments are closed.